недеља, 15. новембар 2009.

O OBITAVANJU BEZGRANIČNOG U SRCU



"Vodi miran život, bez mnogo brige i živi sa svima u miru."

"Dok čovek nesmotreno živi, on se boji smrtnoga časa. Ako se još za života približi Bogu, onda se plaši njegovog Suda. Kod savršenih, ljubav njihova prema Bogu gasi i prvi i drugi strah."

"Strpljenje u tebi ne može da se učvrsti dok ne zadobiješ dubok osećaj da sve što ti se desi, po volji Božijoj ti se dešava."

"Čim se um ili srce za nešto strasno veže, vraćanje u sebe je onemogućeno. Jer svako strasno vezivanje za ljude i stvari čoveka odvoji od Boga."

"Ko zamišlja da je bestrasan neće se nikad od strasti očistiti. Ko sebi oobrazi da da poseduje blagodat, nikad je neće zadobiti."

"Nije čist onaj ko zlo ne poznaje, nego onaj ko se protiv njega neprestano bori."

"Pokajanje je ugovor s Bogom o preobražaju koji se ište."

" U čovekovom životu postoji jedan trenutak duhovnog probuđenja. Kad neko dođe u životnu opasnost ili blizinu smrti, on često iskusi ovo probuđenje. Tad se na munjevit način otvara jedna viša stvarnost, koja mu pokazuje sve u pravom, istinskom svetlu. To je trenutno dejstvo Božije blagodati koja budi dušu za stvarni život."

"Pomoć Božija je uvek blizu, ali se ona ukazuje onome ko je traži. Tek kad se do najveće mere potrudi i kad na kraju uvidi svoju nemoć. Sve dok se pokazuje i najmanje samoouzdanje, Bog se ne meša.

" Dok smo spokojni, dok sve ide po našoj volji, dok nas ništa ne pritiskuje ili zavodi, mi u samoobmani, možemo da mislimo kako mi sve sami obavljamo, bez pomoći Boga. Ali kad se duša uzburka, onda se brzo nađemo u bezizlazu, zapomažući : Spasi me Bože!"


IZVODI IZ "DOBROTOLJUBLJA"

Priredila: Todora Škoro

2 коментара:

  1. Ovo je super,a dok sam čitao mislio sam da su ovo Tvoje riječi a tek na kraju sam vidio da su
    izvodi iz DOBROTOLJUBLJA.Veoma mudre i poučne riječi.

    Veoma mi se sviđaju Vaši blogovi,puni su živosti i osvježenja

    Pozdrav!
    Pero Vaslić

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, dragi Pero.
    Divno bi bilo da ovo jesu moje reči, ali se ja trudim da budu moje po tome što pazim da se po njima upravljam u životu. A "Dobrotoljublje" je neiscrpan izvor svega dobrog.
    Srdačan pozdrav,
    Todora Škoro

    ОдговориИзбриши