среда, 19. август 2009.

DA LJUBAV POTEČE ( esej o Orderu)


Piše: Todora Škoro

Čukunbaba koja je umrla davno pre vašeg rođenja stoji pred vama, drhtava, uplašena poput devojčice, priznaje da svoje prvo mrtvorođeno dete nije želela, moli vas kroz suze da joj oprostite, zbog vas, da biste mogli dalje, da bi ona mogla dalje, da bi ljubav, uz praštanje, nesmetano potekla. I dok to činite, shvatate da vaša neobična bolest nekako ima veze s tim. Ne znate kako, ne zna možda niko u krugu, ali olakšanje i razrešenje se sluti, oseća u vazduhu...
Ili, neko drugi, umesto vas, drugog lika, pola, godina, ko vas ne poznaje, jeste vi, a vi ga sa strane posmatrate dok on vodi živi dijalog sa Testamentom kao sa čovekom, a osoba koja je Kuća, predmet tog testamenta, se preznojava, muči, ne želi da priđe onome ko je prisvaja i tek na kraju, uvođenjem Istine, na primer, u liku obične tihe devojke iz grupe, svi saznaju da se dogodila prevara i da ste zato oštećeni...I tužni. Ali, kad se sve suoči, prizna, nekako se sve i razreši, bude lakše, poteče ljubav i može se mirnije kroz život...
Verujem da gornje rečenice deluju somnambulno, suludo, besmisleno. A nisu. Samo, postoje stvari koje se otimaju opisu, verbalizaciji, nego su pre svega stvar emocionalnog proživljavanja. Takav je Order. Psihološka interaktivna metoda koju je, u drugoj polovini prošlog veka ustanovio i unapredio Bert Helinger, nemački psiholog, a koja, mnogo finije i dublje od nauke, gleda na stvar nasleđa. Ne samo geni, ne karakter, ne crte lica, i ne samo od oca i majke, eventualno od babe i dede, nego od čitavog, beskonačnog sveta svojih predaka nasleđujemo i sve njihove osećaje - ljubavi, krivice, strahove, strepnje, radosti, netrpeljivosti...I one, te osobine koje nisu naše, često nas u životu ili sputavaju ili toliko snažno određuju da nas zbunjuju, koče ili bacaju u neželjeno, a da nismo svesni šta se u stvari događa.
Helinger veruje da naša duša beleži kod svih naših predaka, i onih jako dalekih. Njemu, u njegovom učenju, skoro da je nevažno vreme, da li je to prošlo ili buduće, da li je neko živ, ili nije. Važno mu je, u odrednici svakoga čoveka taj porodični niz, beskrajan u prošlosti i u budućnosti, koji, naravno, nikad ne može da bude savršen. Uvek ima grešaka, prekida, prepreka, manjka ljubavi... Po Helingeru, da bi se mirnije moglo kroz život, neophodno je susresti se sa onim što često ni ne znemo da je postojalo, priznati da to postoji, oprostiti, staviti na svoje mesto, da bi i naše, pojedinačno mesto i put kojim hodimo, bili lagodniji.
Svako može da primeti da ono kako volimo (ili mrzimo) nekoga ko nam je krvno srodstvo, nikako nije isto kao kad je u pitanju prijatelj, kum, ili posao. Ali, to kako se odnosimo prema porodici - majci, ocu, ali i oni prema nama. čak i kako se naš čukundeda odnosio prema svom pradedi ili prvoj ženi, može snažno da deluje na naš život, a da mi o tome naravno, nemamo pojma.
I dalje možda može da deluje ovo objašnjavanje nemušto, možda suludo. Ali, rekoh, postoje stvari koje izmiču verbalnom tumačenju, ali koje se - osećaju. Takav je Order.
Praktično, vežbe koje je ustanovio Helinger izgledaju ovako: velika grupa ljudi (4o-50) sedi raspoređena u krugu. Poznaju se ili ne poznaju, svejedno. Svejedno i kojih su socijalnih, intelektualnih i drugih sposobnosti. Ali su tu, svi zajedno, da urede svoje "porodične krugove" jer ih nešto neopisivo tišti, boli, osećaju strah, mržnju, bes, a ne znaju mu uzrok. I tu, jedni među drugima će ga na čudan (kažem opet: neopisiv) način pronaći. U najkraćem, ispričaće vođi Ordera, poznavaocu ove Helingerove metode, svoj problem. A onda izabrati, od prisutnih, nekoga ko će da bude On, drugoga ko će da bude Njegova žena, trećega njihovo Preminulo dete, a četvrtoga koji će da bude Mesto u kome žive. I možda nekoga ko će da bude Zavist. I onda će sesti pored voditelja Ordera i - posmatrati.
A tu, na "sceni" počeće da se odigrava prava drama, sa suzama, psovkama, vikom, čak i bolovima u levom gležnju, za koje će onaj čiji se Order radi tek posle otkriti svima da ga zaista muči, a da to niko od prisutnih nije unapred znao. I onaj čiji se rad izvodi, neobjašnjivo će, u devojci koju je izabrao da "glumi" njega, ZAISTA doživljavati sebe,i nekako, opet neobjašnjivo, neće imati problem što mu u toj "predstavi" neki dokument, ili objekat, ili grad, priča kako se oseća i u čemu je problem...
Naći u čemu je problem, suočiti se s tim, priznati to, staviti ga tamo gde treba, često mu se pokloniti, ili oprostiti mu, šta god da je - predmet, osećanje, biće, nebitno je. I kad-god da je bilo: pre dvesta godina, ili proletos. Orderu je to svejedno. Order jedino zna da je ono što u velikoj meri određuje pojedinačnog čoveka i njegovu dušu, taj splet dva beskrajna niza, dva beskrajna sveta predaka, jedan sa očeve, drugi sa majčine strane. I sve ono što se tamo događalo.
Izmakao je, i posle ovoliko napora, čini mi se, Order opisu, verbalnom određenju. Ono čemu nikako ne izmiče je osećanje koje pokaže, koje tako čudno snažno pokaže, u grupi ljudi, nepoznatih i ne privatno bliskih, koji stoje u krugu i puštaju da sve poteče: vreme, prostor, emocije. Uskovitla se sve snažno i neobjašnjivo, a onda se, tek pomalo vođen rukom vodiča Ordera, a više moći Ordera samog, sve nekako dovede u red, kako i reč Order kaže.
A onda, na kraju svih radova, razilazi se grupa, svako sa sobom ponese uskomešana osećanja na svoj rad, tuđe u kojima je učestvovao zaboravi, oni ionako samo prođu kroz njega, a tek posle izvesnog vremena shvati da problem koji je imao više nije toliki kao u početku, da se jasnije sagledava, da je jednostavniji.
A u životu je ionako najteže postići najjednostavnije.
Kao meni, ovo ovde, da opišem Order. Možda ću, jednom, i to moći. Zasad, osećam ga snažno. Onoliko snažno kao i bol sestre moje prabake koju je familija odbacila jer je rodila vanbračno dete. Zašto njen bol osećam i zašto je važan? Ne znam, ali mi je nekako u mom životu lakše, otkad me do tog njenog bola poveo Order i zatražio da mu se poklonim i oprostim mu.
Od tada, nemam više problem sa fizičkim dodirom s drugim ljudima, a imala sam. I bilo mi je bolno do nepodnošljivosdti što je tako. Sada, puštam čak da mi se nepoznata devojčica u parku igra sa mojim prstima i mazi mi kosu. I još mi prija...

5 коментара:

 1. Svima nedostaje nežnosti,ljubavi i topline.Svi se osećamo kao kamen na putu i mislimo da smo večni...Kada stvari krenu po zlu pitamo se čime smo to zavredili....onda krene ono nadnaravno, a svo zlo i dobro je u nama samo ga treba kanalisati i osloboditi da osetimo da smo živi i da imamo emocije....

  ОдговориИзбриши
 2. Najteže je urediti svoje emocije, izboriti se s njima. Zato sam i ostala fascinirana ovom Order-metodom po kojoj to deluje lako. A ekstra što mi je otkrio jedno potpuno novo saznanje. Priznajem, nisam to uspela sama, ma koliko se trudila. Pomogao mi je Order. Hvala na čitanju!

  ОдговориИзбриши
 3. Interesujem se za order. Ovo pitanje dolazi dosta kasnije nego ste ovo objavili, da li mozete da mi preporucite gde order moze da se radi? Hvala.

  ОдговориИзбриши
 4. Draga Ljiljo, i odgovor na Vaše pitanje dolazi baš kasno. Možete da se informišete u hali Pinki u Zemunu, tamo se dva puta nedeljno održava Order pod vođstvom Dragane Jelovac. Pozdrav.

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман25. јул 2014. 05:57

  Milsim da su sve ovo gluposti. Covjek se udaljio od svoga osnovnog pincipa a to je da ima slobodnu volju. To je nesto sto nas odvaja od svega u univerzumu. Postoje i jos neke stvari od kojih smo se udaljili a to je milosrdje, otvorenost, povjerenje... Sve ovo dovodi do poremecaja licnosti.

  ОдговориИзбриши